1.png værøya.no 2.png
Meny
sideb-left.pngsideb-right.png
Lofotboka

Her finner du utgaver av Lofotboka frem til og med 2014. Klikker du på omslaget, vil du få opp noe av innholdet, og noen kan du lese som pdf.

 

sideb-left.pngsideb-right.png
Fakta om Værøy

Fakta om Værøy

 

 Værøy

Med sine 750 innbyggere fordelt på 17,5 km2, er Værøy den nest minste av de 6 Lofotkommunene. Nærmeste «storby» er Bodø. Med helikopter tar det 20 minutter fra Værøy til Bodø.
For mellom Værøy og Bodø trafikkerer Norges eneste og verdens nordligste regulære helikopterrute.
Med bilferge tar den samme strekningen 4 timer hvis den går direkte. Dette er Norges lengste riksvegfergestrekning.

Næringsgrunnlaget

Næringsgrunnlaget er selvsagt fiske. Værøy ligger som et «moderskip» midt i de fiskerike områdene. Flåtestrukturen er tilpasset dette kystnære fisket, og fisken som bringes i land av Værøybåtene hver kveld er av beste kvalitet. Værøy har også et klima som er perfekt for produksjon av tørrfisk. Prima tørrfisk for det italienske markedet er øyas viktigste eksportprodukt. Værøy er et meget produktivt samfunn der det bak hver innbygger ligger en eksportverdi på ca 450.000 kroner. Tilsvarende tall for Oslo er ca 10.000 kroner.


Tørrfisk


Fuglefjell

De store sjøfuglkoloniene på yttersida av Måstadhalvøya på Værøy, var i eldre tid en viktig og nødvendig matressurs for øyfolket. I dag er fuglefjellene Værøys største turistattraksjon. Lundefuglen var spesielt viktig for Værøyfolket. Det hekker rundt 300.000 lundefugl i Måstadfjellet. Det er også lundefuglen som pryder kommunevåpenet.


Lunde

 

Egen hunderase

Så viktig var lundefuglen for Værøyfolket, at man holdt spesielle hunder kun for denne fangsten. Lundehunden er en av Norges sju hunderaser, men utvilsomt den mest spesielle og mest sjeldne. I dag finnes det mindre enn 600 lundehunder i Norge - og de stammer alle fra den vesle, veiløse grenda Måstad på Værøy.


Lundehunden

Sjelden sport

Værøyfolket hadde også en meget spesiell sport som de var alene om i verden. De fanget nemlig ørn med hendene. Så langt tilbake som i 1667 er øyfolkets spesielle sport beskrevet i Vatikanet av italieneren Franseco Negri. I begynnelsen av 1970-årene satte departementet en stopper for denne urgamle fangstmetoden.

 

Ørnefangst

Beryktet nabo

Malstrømmen eller Moskenesstraumen mellom Værøy og Lofotodden er en av verdens mest beryktede havstrømmer. Den går med opptil 6 knops fart, og var så beryktet at den til og med var tegnet inn på arabiske sjøkart. Det var nettopp her i denne strømmen at Jules Verne forteller at kaptein Nemo og undervannsbåten «Nautilus» forsvant - som det står skrevet om i ”En verdensomseiling under havet”.


Moskenesstraumen til høyre

 

 

 

Havet

Det er havet som gir rikdommene - men det er også havet som ble den store kirkegården for øyfolket. Den største enkeltulykken skjedde 25. januar 1893 da 8 båter forliste og 38 mann kom bort. Historien om dette kan du høre her. Men ulykker var det nesten hver eneste vinter – først da motoren gjorde sitt inntog rundt 1910 ble situasjonen bedre

Fyret på Værøy

 

 

 

 

Kulturlivet

 

Værøy har et rikt kulturliv. - Blant annet har Værøy Lofotens eneste mannskor. Det øvrige musikk-livet er også rikt. Det finnes selvsagt et utall av foreninger med forskjellige formål. Værøy har egen nærradio og avis. Værøy har også flere brukskunstnere, en country-artist med en rekke plateutgivelser og et av Nord-Norges største forlag - bare å nevne noe.

 

Paal Arnesen

 

Dagens Værøy

Dagens Værøy er et moderne samfunn. Vegnettet er på 21 km, alt er asfaltert. Det er ca. 450 registrerte kjøretøy, derav 250 biler i kommunen. Værøy har full barnehagedekning, og en utrolig bra eldreomsorg med god hjemmehjelptjeneste og hybler og mindre leiligheter for dem som måtte trenge det. For ungdom i etableringsfasen har kommunen bygd egne «ungdomsboliger». Vannforsyningen er sikret med grunnboringer som gir rikelig med vann av god kvalitet. Elektrisitetsforsyningen er sikret med sjøkabel mellom Lofotodden og Værøy – i sin tid verdens lengste sjøkabel. Skolen er 10 årig og har et påbyggingsår som tilsvarer 1. klasse i videregående skole. Siste byggetrinn på skolen som også inneholder svømmehall, ble ferdig i 1967. Du kan lese mer om Værøy på Wikipedia.

 

Værøy

 

sideb-leftt.pngsideb-right.png
Været på Værøy
sideb-left.pngsideb-right.png