Forside · Bestille · Søk i Lofotboka Monday, December 17, 2018
Navigasjon
Lofotboka - 14

Lofotboka -14


Årbok for Lofoten – 36. årg.
Med spennende artikler fra øyriket
120 sider – innbundet – rikt illustrert.
Kr 229,- + porto

Bestill boka her...

Lofotboka -13


 

 

Sesongavslutning i 1957


På tampen av lofotsesongen er det mange tanker som dukker opp. Og på overfarten fra Røst til Stamsund skjer det noe uventet. En spennende miljøskildring fra avslutninga av lofotfisket i 1957.

Kongebesøk til Å

Historisk idrettslag på Å


På 1930-tallet levde Anstabben idrettslag på Å i beste velgående. Hvem tok initiativet til oppstarten av idrettslaget – og hvilke aktiviteter sto laget i bresjen for? Det får vi svaret på i denne artikkelen.

Tørrfiskvrakere på Røst

Havneutbygging på Ramberg


Utbygging av havner kan være en tidkrevende prosess. På Ramberg skulle det ta hele 60 år fra havneutbygginga startet til man var i mål med prosjektet. En av arbeidskarene forteller om oppstarten av arbeidet like etter krigen.

Nye matvaner i Vestvågøy

Svartedauen i Lofoten


En av Europas verste pestepidemier noensinne rammet også Lofoten hardt. I denne artikkelen får du innblikk i det vi med noenlunde sikkerhet kan slå fast om svartedauens omfang og herjinger i Lofoten.

Havhestens rike

”Liv laga” på Ballstad


Den såkalte torskekrisa satte en støkk i en rekke lokalsamfunn på slutten av 80-tallet. Men lokalsamfunnene reiste seg igjen etter svartårene, og ”Liv-laga”-prosjektene var ett av virkemidlene i denne fasen. På Ballstad ble ”Liv laga”-prosjektet kronet med kongelig besøk.

-

Lofotraidet – og unike fargebilder fra krigen


De allierte trengte sårt en seier for å holde kampånden oppe. Lofoten skulle bli arenaen for dette raidet. Les den dramatiske skildringen av Lofotraidet og studer unike fargebilder fra Svolvær på 1940-tallet.

Husmenn og strandsittere i Nusfjord

Miraklet på Hagbaren


Av og til skjer det mirakler, og enkelte kan overleve umenneskelige påkjenninger. I denne artikkelen får du høre om Anathon Spjelkavik og hans kamp for livet – muttens alene på et skjær utenfor Stamsund seinhøsten 1966. Over en uke skulle det gå før redningen kom.

Aina Johansen

Fisk i matveien


Folk har til alle tider spist fisk. Basert på en spørreundersøkelse fra 1950, får vi kjennskap til hvilke sorter fisk man helst foretrakk i tidligere tider – og hvordan fisken ble tilberedt. Og det viser seg faktisk at noen av fiskeslagene som i dag har status som delikatesser, ble regnet som ”ufisk” før i tida.

Et historisk formannskap


Det lokalpolitiske landskapet har gjennom tidene forandret seg mye. Kommunesammenslåing er slett ikke et nytt fenomen, og for litt over femti år siden så Vestvågøy kommune dagens lys. Kommunen var resultatet av en sammenslåing mellom fire mindre kommuner

Lofotfisket ved Stamsund

Bruker lokalhistorie i romanfortelling


Kaja Nylund fra Ørsnes på Austvågøy debuterte i år med romanserien ”Rebakka”. Hun er også bidragsyter til denne utgaven av Lofotboka, og skriver om hvordan hun bruker lokalhistorien til Ørsnes som utgangspunkt for romanfortellingen om Rebekka. 

grunnlovsprosessene i 1814

Oppdagelsesferd på Utakleiv


I fjæra på Utakleiv på Vestvågøys yttersida kan det reke i land mye rart og spennende. Bli med på en artig oppdagelsesferd mellom fjæresteinene sammen med de unge lofotingene Malin, Christian, Siri og Eline! 

Internatliv på 1960 - tallet

Nordlysfotografen i Laukvik


Nordlysfotografering er populært som aldri før. I denne artikkelen får du bli kjent med den dyktige naturfotografen June Grønseth i Laukvik – og beundre noen av blinkskuddene hennes. June sine nordlysmotiver har tatt pusten fra utallige personer, og en rekke av bildene hennes har fått internasjonal oppmerksomhet. 

Modellflyging over Svolvær

Verdens første tørrfiskopera


Røstværingene er et friskt og kreativt folkeslag. I 1432 fikk de italiensk storbesøk da Querini og hans menn strandet på en holme utenfor Røstlandet. Og nesten seks hundre år senere, snekrer røstværingene og profesjonelle operasangere i hop verdens første tørrfiskopera – basert på den unike historien 

Hard kamp om plassen på havet


Da lofotloven omsider kom til Værøy og Røst tidlig på 1900-tallet, fikk man endelig en institusjon som sikret en effektiv havdeling mellom ulike fiskeredskaper. Før den tid var det så å si ”ville vesten-forhold” som preget drifta i havområdene rundt Værøy og Røst 


 
Kalender
MaTiOnToFr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Lofotboka

Her finner du samtlige utgaver av Lofotboka. Klikker du på omslaget, vil du få opp noe av innholdet, og noen kan du lese som pdf.

 

Lofotboka