Lofotboka -12
Publisert av admin den 29-08-2011

Lofotboka -12
Lofotboka - 12
På framsida av boka finner du et flott bilde av Skrova fyr. En av artiklene i boka er for øvrig fra loshytta på Skrova. 

I årboka finner du også to artikler fra krigens dager.
I september 1941 ble fredelige Røst bombet. De som opplevde tragedien forteller. Og da engelske kommandosoldater gjorde landgang i Vestlofoten, førte det til at store deler av Reines befolkning måtte evakueres til England. 

Men Lofotboka -12 har også med langt fredelige saker så som skolehistorie, fugleforskere, kortbanenettet, kunst i ødemarken, redningsdåd og forlis. Kort sagt – Lofothistorie for den som er glad i Lofoten.

Her kan du lese litt om innholdet i årboka for 2012.Utvidet nyhet

Lofotboka -12


Årbok for Lofoten – 34. årg.
Med interessante artikler fra øyriket
112 sider – innbundet – rikt illustrert.
Kr 185,- + porto

Bestill boka her...

 
Lofotboka -12
 
 

Bomber på Røst


Krigen rammet også fredelige Røst. Krigshøsten 1941 slapp tyske bombefly sin dødbringende last over øya. Målet var telegrafstasjonen på Glea – men bombene rammet langt flere.
Bomber på Røst
Fugleforskere

Fuglelivet i Lofoten interesserer mange. Derfor har tre engelske fugleforskere funnet hver sin øy – og har hver sin historie å fortelle. Vestvågøy har ”svarthalespoven” som sin ansvarsart.
Fugleforskere
Forlis

Det finnes mange historier om forlis. Her er historien om frakteskuta ”Heros” som fikk motorstopp på Helgelandskysten og drev hjelpeløs over Vestfjorden til den havnet i fjellveggen ved Nusfjord.
Forlis
Tidlig utukt

Skolegang har ikke alltid vært like lett. Vi leser i gamle, gulnede skoleprotokoller for å finne fram til skolehverdagen i de gode, gamle dagene - eldre tid. Resultatet er overraskende.
Tidlig utukt
Flyplassdiskusjon

Dagens lofotinger tar kortbanenettet som en selvfølge og er glade for at mil gjøres om til minutter. Mannen som har mye av æren for kortbanenettet, Håkon Kyllingmark, kommer fra Svolvær.
-
Storm

Dette er en enkel hverdagshistorie fra våre dager om MK ”Håkon” som tungt lastet krysset Vestfjorden fra Bodø til Stamsund. Han var bare 15 år – og opplevde en spesiell reise i storm over fjorden.
Storm
Loshytta

For å sikre den store malmtrafikken fra Narvik, var losen på Skrova viktig. Fortsatt står loshytta der som et minne om en æra, men tjener nå helt andre formål.
-
Redningsdåd

Det er vinter, og Å-vannet ligger islagt og fristende for skøyteglade ungdommer. Men når leken er på det beste, går to unge gutter gjennom isen. Til alt hell blir de begge reddet - av en tredje unggutt
Redningsdåd
Reine evakuert

Da engelske kommandosoldater gjorde landgang i Vestlofoten i 1941, trodde mange at frigjøringen av landet var et faktum. Men de tok feil – og store deler av Reines befolkning ble evakuert til England i frykt for tyske represalier.

Reine evakuert
Gatekunst

Den til nå anonyme kunstneren ”Dolk” selger sine kunstverk for titusener. ”Dolk” og ”Pøbel” har også vært vært i Lofoten og satt sitt preg på gamle husvegger i utmarka – til folks store undring.

Gatekunst
Kvinnfolk

Det er skrevet mye om fiskerne i Lofoten, men lite om kvinnene. Vi har funnet fram til et ganske dristig forsøk på å beskrive den nordlandske kvinne – anno 1888.

Kvinnfolk
Henningsvær

Det handler ofte om makt og penger, men gjerne om noe mer. Henningsvær legendariske væreier - Hendrik Dreyer – får sin omtale i årboka.

Henningsvær