Lofotboka - 13
Publisert av admin den 04-10-2012

Lofotboka -13
Lofotboka - 13
Lofotboka -13 er den 35. utgaven av årboka!  

Jubileumsutgaven spenner over et vidt spekter. Bli med nesten tusen år tilbake i tid og opplev litt av middelalderbyen Vågan. Du kan også lese en artikkel om lofotværingenes beskjedne innflytelse da Norge skulle lage sin egen grunnlov i 1814. 150 år etter grunnlovsprosessene tilbrakte lærer Dag Sørli sitt aller første år på Værøy. Les mer om Lofotbokas far i årboka.

I tillegg forteller Lofotboka -13 om kvinnelige tørrfiskvrakere på Røst, om havhester og heftig modellflyging over Svolvær.

 

Årboka inneholder også en interessant artikkel om opprettelsen av sykehuset på

Gravdal – og tar for seg mattradisjoner i endring. Kommunesammenslåingen mellom Flakstad og Moskenes fra 1964 til 1976 får også sin omtale i årboka.

 

Her kan du lese litt mer om innholdet i årboka for 2013.


Utvidet nyhet

Lofotboka -13


Årbok for Lofoten – 35. årg.
Med spennende artikler fra øyriket
120 sider – innbundet – rikt illustrert.
Kr 195,- + porto

Bestill boka her...

Lofotboka -13


Kongebesøk til Å


1. august 1963 ble lofotveien åpnet av selveste Kong Olav V. På åpningsdagen viste været seg fra sin aller beste side, og det ble en svært minnerik festdag for befolkningen i Vest-Lofoten
Kongebesøk til Å

Tørrfiskvrakere på Røst

På landsbasis finnes det i dag bare et 50-talls personer som har yrkestittelen tørrfiskvraker. De aller fleste er mannfolk. Men i ”tørrfiskens Mekka” på Røst er selvsagt også damene representert i det celebre selskapet.

Tørrfiskvrakere på Røst
Nye matvaner i Vestvågøy

Matvanene endrer seg stadig. Nye smaker dukker opp fra fjerne himmelstrøk, og utfordrer til en viss grad de lokale tradisjonene. Men på Vestvågøy vet de å ta vare på de gamle smaksopplevelsene, samtidig som nye matretter har fått fotfeste.

Nye matvaner i Vestvågøy
Havhestens rike

Sjøfuglarten havhest har ikke bestandig hekket i ytre Lofoten. Men i havområdene utenfor Lofoten opptrer den likevel i tallrike mengder – og imponerer med sin elegante presisjonsflyging like over havoverflaten.   

Havhestens rike
Vågan i middelalderen

I middelalderperioden vokste Vågan fram som en liten by langt mot nord. Hvilke utviklingstrekk la grunnlaget for denne framveksten – flere århundrer før Svolvær i det hele tatt fikk bystatus?

-
Husmenn og strandsittere i Nusfjord

Hverdagen som husmenn og strandsittere i Nusfjord blir nærmere belyst i denne artikkelen. I tidligere tider måtte folk bosette seg på de mest utrolige steder. De livnærte seg av det naturen hadde å by på, og til tider var det mange tøffe tak.

Husmenn og strandsittere i Nusfjord
Produksjon av klær på Værøy

Aina Johansen på Værøy har skapt sin egen arbeidsplass. I ”Kaosheimen” produserer hun kjoler, klesplagg og en rekke andre produkter som får bein å gå på når kundene er på besøk. Aina henter inspirasjonen fra lokal kultur og natur.

Aina Johansen
Debatten om kommunesammenslåing

I 1964 ble Flakstad og Moskenes slått sammen til storkommunen Moskenes. Ekteskapet varte bare tolv år og kan mildt sagt betegnes som turbulent. Kan de historiske erfaringene fra denne perioden ha en viss relevans i forhold til dagens debatt om kommunesammenslåinger?

Lofotfisket ved Stamsund i 1957

En spennende miljøskildring som tar deg med til fiskeværet Stamsund vinteren 1957. Vinterfisket slo ikke til på Innersia dette året, men Røsthavet ble visstnok redningen for fiskerne som omtales i artikkelen.   

Lofotfisket ved Stamsund
Lofoten og grunnlovsprosessene i 1814

Snart er det gått 200 år siden Norge fikk sin egen statsforfatning. Da kan vi spørre oss: Hvilken innflytelse hadde egentlig lofotværingene på arbeidet med den norske grunnloven i 1814? Hadde vi i det hele tatt et ord med i laget?

grunnlovsprosessene i 1814
Internatliv på 1960 - tallet

Å flytte på internat fra 1. klasse var slett ingen dans på roser. Få et interessant innblikk i internatlivet slik det artet seg på 1960-tallet lengst nord på Austvågøy.

Internatliv på 1960 - tallet
Modellflyging over Svolvær

Noen styrer modellfly, mens andre lager stilige videosnutter. Møt Andreas Berge Johansen fra Svolvær som gjør begge deler – samtidig. Bli med og opplev Svolvær fra lufta uten selv å måtte forlate bakken!   

Modellflyging over Svolvær
 

Opprettelsen av "Buxnæs sygehuus"

I 1854 ble ”Buxnæs sygehuus” på Gravdal åpnet. Det var et av de aller første sykehusene i landsdelen med helårsdrift og i så måte en viktig nyvinning. Men ”Buxnæs sygehuus” var bokstavelig talt fjernt fra våre moderne forestillinger av et sykehus.  

 
 

Sjarkens historie

Sjarken er en vesentlig del av vår kulturarv – og det er fortsatt mange som driver sjarkfiske. Men hvor kommer begrepet sjark fra – og når gjorde sjarkene sitt inntog på lofothavet?

 
 


I midnattsolens land

I 1869 reiste Bjørnstjerne Bjørnson av sted til Nord-Norge, og på turen besøkte han blant annet Lofoten. Bjørnsons opplevelser og inntrykk skildret han i reisebrevet ”En ny feriefart”. Lofoten og midnattssolen fikk varm omtale i dikterens reiseskildring.

 
 

Lofotbokas far

Dag Sørli kom til Værøy i 1963 som vikarlærer, og skulle egentlig bare tilbringe ett år i havgapet. Men han fant seg så godt til rette at han bosatte seg permanent her ute – og det ene året ble til et helt liv. Les mer om Lofotbokas far i årboka.

 Dag Sørli