Forside · Bestille · Søk i Lofotboka Wednesday, December 19, 2018
Navigasjon
Lofotboka - 10

Lofotboka - 10
Lofotboka 2010
På Lofotfiske

Disse tre muntre karene er på Lofotfisket i 1938. Med seg hadde de den kosten som skulle vare sesongen ut. Hva hadde fiskerne med seg på Lofoten – og hva skulle en skikkelig ”lofotkiste” inneholde? Vi foretar en grundig undersøkelse av ”lofotkista”.
Underlige navn

Det er mange underlige navn i Lofoten. Denne fjellformasjonen kalles gjerne for ”geita”- kanskje ikke så vanskelig å forstå. Men er det dette fjellet som har gitt navn til Svolvær. Kanskje er det slik – du får en forklaring i Lofotboka.
Dugnadsbygd

Den vesle bygda Laukvik er ettertrykkelig satt på kartet. Her slo bygdefolket seg sammen og bygde et alle tiders samfunnshus – på dugnad. Et utmerket eksempel på hva som er mulig hvis man bare vil.
Sølvskatt i Kabelvåg

Ingen årbok uten et skikkelig gammelt sagn. Denne gangen blir du presentert for det spennende og underlige sagnet om huldersølvet i Kabelvåg.
Ulykke

Været var strålende – og han likte å gå på fjellet. Så la han i vei på den fjellturen som skulle bli hans siste. Ulykken skjer gjerne når man minst venter det. Beretningen er fra Moskenes.
På vakt

Under den kalde krigen gikk jagerfly fra Bodø hovedflystasjon på vingene for å avskjære russiske bombefly - midt i Vestfjorden. Radarstasjonen på Værøy spilte en viktig rolle under den kalde krigens dager i nord. Snart runder radarstasjonen femti år.
Gode minner

Som guttunger samlet de ilanddrevet glasskavel for bestefar og fikk 5 øre stykket. Var det lite å finne, hjalp bestemor til med en kavel fra bestefars lager. Slikt blir det skapt gode og varme minner fra Strømøya – minner som du kan ta del i.
Lengsel

Ved Nappstrømmen står en kvinneskikkelse – hogd ut i stein. Blikket er vendt mot havet. Hun skjuler en spennende og rørende historie som vi må over Atlanteren for å finne opphavet til.
Stor maler

Adelsteen Norman er kunstneren med navn langt ut over landets grenser. Han hente mange av sine beste motiv fra Lofoten – slik som dette ”Sommernatt i Raftsundet”. Nå kan du se flere av kunstnerens malerier fra Lofoten.
Fugl

De gjør en utrolig innsats – alle fuglevennene i Lofoten. I årets Lofotbok blir vi blant annet med disse fuglevennene for å ringmerke havsvaler på Eggum.
Jula

Selv om skikkene har endret seg, er og blir jula den store høytiden. Hvordan var juleskikkene i Buksnes – hva måtte folk flest passe på. En del av svarene finner du i årets Lofotbok.
Røsthavet

Folk i Lofoten vet at Røsthavet ikke er å spøke med. For sognepresten som skulle betjene de to sognene Værøy og Røst, var Røsthavet en realitet som kunne sette den mest sjøsterke prest helt ut av spill. Bli derfor med presten over Røsthavet.

Svarvfiske

Fiskerne fra Hell og Refsvika drev seifiske midt i den hardeste og sterkeste malstrømmen. Fangstene var gode, men risikoen høy. Det er et fiske som ingen lenger driver, men det er også en del av øyrikets ukjente historie.Kalender
MaTiOnToFr
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Lofotboka

Her finner du samtlige utgaver av Lofotboka. Klikker du på omslaget, vil du få opp noe av innholdet, og noen kan du lese som pdf.

 

Lofotboka