Om bygningene
Publisert av admin den 07-05-2008 22:08

Om bygningene

Den gamle prestegården på Nordland på Værøy består av tre bygninger. Hovedhuset sto ferdig i 1898 og var etter datidens oppfatning en storslått bygning. Mens byggearbeidene pågikk, bodde prestefamilien sammen med tjenerskapet i "borgstua".
prestegaarden

Men rundt 1970
ble det bygd ny prestebolig på sørsida av øya, og da prestefamilien flyttet, ble gården stående ubenyttet inntil innbyggerne i bygda Nordland gikk sammen om å drive gården som kafe og gjestgiveri. Dette holdt man på med til 1987 da bygningene ble kjøpt av Lofotboka forlag. I årene fra 1989 ble det investert store summer for å gjøre lokalene attraktive for turinteresserte og turister. Navnet ble som tradisjonen tilsier - "Værøy gamle prestegård". Stedet er i dag et populært overnattings- og kurssted.I andre etasje er det totalt 6 rom - derav 4 doble rom med dusj/toalett og 2 enkeltrom med dusj/toalett i gangen.

Første etasje rommer stuer, oppholdsrom og kjøkken. I stuene er det et meget rikholdig bibliotek med nordnorsk litteratur. I første etasje serveres også frokost, middag og andre måltider.
På grunn av trappene, er den gamle prestegården lite egnet for rullestolbrukere Borgstua er fra årene før 1870. Her bodde tjenestefolket, og her var det også lagerrom. Utvendig har borgstua beholdt sitt opprinnelige utseende, men innvendig er det blitt fire soverom med dusj/toalett i gangen. prestegaarden

Borgstua egner seg derfor ekstra godt for barnefamilier eller for gode venner.Vi kan ikke la være å nevne at den kjente kunstneren Theodor Kittelsen bodde i borgstua da han besøkte Værøy i 1888. Mange av hans kjente motiv kan du finne igjen her på Værøy.

Hønsehuset var opprinnelig "eldhus" eller bryggerhus - et slags grovkjøkken der også klesvasken foregikk. Da prestegården ble moderne med innlagt vann og vaskemaskin, ble eldhuset gjort om til hønsehus. Verpekassen var for øvrig prestefamiliens gamle dobbeltseng fylt med høy.

Eldhuset fra ca 1870, har bevart sin opprinnelige stil. Innvendig er det gjort om til et stort, trivelig dobbeltrom med dusj/toalett. Mange brudepar - både fra stedet og tilreisende - har spesielt bedt om å få bo i hønsehuset bryllupsnatta.


Bestilling:

Telefon: 760 95 411
Fax:       760 95 484   
E-post:   hege@prestegaarden.no
 

              


Om Th. Kittelsen:

Kittelsen in Lofoten: