Bilder fra prestegården
Publisert av admin den 09-05-2008 08:09

   Bilder

-

Den gamle prestegården på Nordland er i dag i bruk som overnattingssted. I dag er bygningene restaurert med sine opprinnelige farger. Men det har tatt tid…

-

I 1987 startet restaureringen av den gamle prestegården. Bygningen var i mindre god forfatning. Her er eieren – Hege Sørli – foran gården mens restaureringsarbeidet er i sin første fase.

-

Den gamle ”prestegården” hadde vært oker. Riksantikvaren var med og tok ut farge – og etter hvert oppsto ”prestegården” i sin mer opprinnelige form. Malerarbeidet sto eieren selv for.

-

Stuen ble gjort om til spisesal. Man har forsøkt å holde seg til de opprinnelige farger. Her serveres alle måltidene.

-

Rommene fikk eget bad og toalett – også her forsøkte man å beholde så mye som mulig av det opprinnelige av bygningen.

-

Også ”borgstua” ble restaurert. Her ser vi to av dagens kjente norske kunstnere, billedkunstneren Karl Erik Harr og musikeren Ola Bremnes foran borgstua som har hatt besøk også av andre kunstnere. Se neste bilde.

-

En av de mest kjente kunstnerne som har bodd i borgstua, er Theodor Kittelsen – han som viste oss hvordan de norske trollene skulle se ut. Et av hans bilder viser ”Kirkefolk” og er fra Skaret på Værøy

-

Et annet av Kittelsens kjente bilder, viser ”Tussen” på Nordland. Her viser Svein Spjelkavik fram originalen som Kittelsen malte for over hundre år siden.

-

”Hønsehuset” eller eldhuset ble også restaurert. Det er mange som ønsker å bo i ”hønsehuset” når de kommer til prestegården på Værøy.

-

Innvendig er ”Hønsehuset” blitt ustyrt med bad og toalett, og er blitt et spesielt og populært sted for de som velger å gifte seg på Værøy.

-

I dag ønsker mange å gifte seg på et litt mer ”eksotisk” sted. På mange måter er Værøy spesiell og det er en egen stemning i den gamle kirka – med utsikt over Malstrømmen og Mosken. Jon Einar og Tove giftet seg i Værøy gamle kirke .

-

Også i stuene i hovedhuset har man forsøkt å bevare et opprinnelig preg. Her kan man trekke seg tilbake etter dagens utflukt.

-

På veggene er det kunst av nord-norske kunstnere. Men noen ønsker å slappe av med å studere bøkene i det rikholdige lokalhistoriske biblioteket som finnes på prestegården.

-

Prestegården med borgstue, hønsehus og fjøs utgjør det eneste opprinnelige ”tunet” på Værøy. Like i nærheten ligger den gamle kirka fra Vågan som ble oppført på Værøy 1799.

-

En av de første gjestene på prestegården var kronprinsesse Sonja som i 1989 besøkte Værøy – og som sammen med ordfører Bergiton Solaas og menighetsrådets formann, Fredrik Endresen, tar det gamle døpefatet i kirka på Nordland i nærmere øyensyn.

-

Det gamle prestegårdsfjøset hører ikke med til prestegårdens herligheter, men det er ikke noe problem å konstatere at det er gode forholde for jordbruk på nordsida av Værøy. Det var muligens grunnen til at Nordland ble valgt til kirkested – til tross for at det alltid har bodd flest mennesker på sørsida av Værøy.