Om kjøkkenet
Publisert av admin den 09-05-2008 05:14


  Om kjøkkenet

Det værøyske kjøkkenet har aldri tatt opp konkurransen med de mer kontinentale matvanene. For folket her ute i havgapet var det råstoffet som avgjorde hva man kunne servere. Værøy har god tilgang på godt råstoff fra havet. Prestegårdens kjøkken følger altså gamle Værøytradisjoner og serverer hjemmelaget mat basert på lokale råstoff og tilberedt etter gammel skikk. For mange tilreisende kan det være spennende å forsøke de lokale matskikkene. Her kan vi bare nevne noe:

Kokt kveite - hellefisk - er godt og velsmakende. Det er en rett som ofte står på menyen.

-

Gammelsalta sei er en spesialitet fra Værøy. Seien, som har vært saltet i minst ett år, serveres kokt med gulrotstuing, stekt løk eller flesk. Det er en rett du trolig ikke finner utenom Værøy.

Marit og Hege

Kvalkjøtt er en annen spesialitet. Servert slik "folk flest" brukte det i gamle dager. Kvalkjøtt er for øvrig et meget magert kjøtt.

Baccalao virker ganske utenlandsk, og de fleste forbinder retten med Spania og Italia. På Værøy laget man også baccalao - av tørrfisk. Som kjent lages baccalao helst av klippfisk. At brødet er hjemmebakt, og fiskematen hjemmelaget etter gamle oppskrifter, nevner vi bare så vidt. Men ta en liten titt i gjesteboken.